DNS - Domain Name System | Het hoe en waarom

De plaats waar uw website is gehost wordt aangeduid met een zogenaamd IP nummer. Het typen van IP Nummers om een website te bezoeken is echter niet erg handig als u op het internet surft. Het onthouden van namen is nu eenmaal makkelijker dan het onthouden van lange nummers. Het DNS systeem helpt hierbij en fungeert als een soort telefoonboek: aan het lange IP nummer wordt een naam gekoppeld: een domeinnaam. Hierdoor is het  mogelijk om een website te bezoeken door het in typen van de domeinnaam.

Op het Internet zijn meerdere van dit soort telefoonboeken te vinden. Deze worden DNS servers genaamd. Hier wordt alle domeinnamen en IP nummers constant geaktualiseerd. Als u surft op internet wordt de domeinnaam (bijvoorbeeld www.startpagina.nl) razendsnel opgezocht op een van deze DNS servers zodat uw computer weet waar het welke website moet tonen op uw scherm.

---

Voor meer gedetailleerde nformatie over DNS kunt u terecht op bijvoorbeeld Wikipedia.